Çoğu organizma toksik maddeler üretme yeteneğine sahiptir. Bitkiler için bu tür maddeler, hareketsiz organizmaları habitatlarındaki birçok yırtıcıdan korumaya yardımcı olur. Bazı durumlarda bitkiler, toksik maddelere yol açan aktif olmayan yollar içerir. Genetik mühendisliği yoluyla yeni genetik materyalin eklenmesi, bu aktif olmayan yolları yeniden etkinleştirebilir veya bitkilerdeki toksisite seviyesini artırabilir. Bu, örneğin, eklenen genle ilişkili açma/kapama sinyalleri, önceden etkin olmayan genleri açabilecekleri genomda mevcutsa gerçekleşebilir.
Toksik metallerin konsantrasyonu
GDO'lar: İnsan Sağlığına ve Çevreye Olası Zararlar. Ekinlere eklenen bazı yeni genler, cıva gibi ağır metalleri topraktan uzaklaştırabilir ve onları bitki dokularında konsantre edebilir. Bu tür mahsulleri yaratmanın amacı, kentsel alüvyonların gübre olarak kullanılmasını mümkün kılmaktır. Çamur faydalı bitki besinleri içerir, ancak toksik ağır metallerle kontamine olduğu için genellikle gübre olarak kullanılmaz. Buradaki fikir, bitkilerin yenmeyen kısımlarındaki bu metalleri uzaklaştırmak ve tutmak için bitkiler tasarlamaktır.
Örneğin bir domateste metaller köklerde, yani yapraklarında ve yumrularında tutulur. Bitkinin sadece bazı kısımlarında genlerin açılması, yapraklar gibi sadece belirli dokularda devreye giren genetik açma/kapama anahtarlarının kullanılmasını gerektirir. Geçiş anahtarları yenilebilir doku üzerinde tam olarak kapatılmazsa, bu tür gıdalar, yüksek derecede toksik metallerle gıda kontaminasyonu riski altındadır. Hasattan sonra metalle kirlenmiş bitki parçalarının kullanımı ve bertarafı ile ilgili çevresel riskler de vardır.
Zehirli Mantarlar İçin Çevrenin İyileştirilmesi
Pek çok sağlık riski, organizmalara yeni genetik materyal eklenmesinin bir sonucu olsa da, genlerin ve gen ürünlerinin çıkarılmasının da sorunlara neden olması mümkündür. Örneğin, genetik mühendisliği, kafein üretimiyle ilişkili genleri kaldırarak veya devre dışı bırakarak kafeinsiz kahve çekirdekleri yapmak için kullanılabilir. Bununla birlikte kafein, kahve çekirdeklerini mantardan korumaya yardımcı olur. Kafein üretemeyen fasulyeler, toksin salan mantarlarla kaplanabilir. Aflatoksin gibi mantar toksinleri, gıda hazırlama sırasında aktif kalabilen güçlü insan toksinleridir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder