Kaset tipi VRV iç üniteler genellikle asma tavan boşluğu (30-40 cm arası) bulunan yerlerde tercih edilen bir iç ünite tipidir. Genellikle mağaza, ofis , işyeri vb. yerlerde kullanılan kaset tipinin kendi içinde de çeşitleri vardır. Bunlar; Tek yöne üflemeli, iki yöne üflemeli, dört yöne üflemeli dairesel atışlı ve dört yöne üflemeli kompakt kaset tipi iç üniteleridir. Vrv klima sistemi şayet kış aylarında mahallerdeki ısıtma yükünü tek başına karşılayacak ise ; 90*90 Kaset tipi VRV iç ünite kullanılmalıdır. VRV sistemine muadil başka ısıtma sistemi de mevcut ise ; 60*60 kompakt kaset tip vrv iç ünite de tercih edilebilir.
Projelerinde Vrv klima kullanmayı düşünen yatırımcıların en çok merak ettiği soru VRV klima sisteminin sağlamış olduğu tasarruftur. Günümüzde , iklimlendirmede en çok kullanılan sistemlerden biri olan VRV klimaların ne kadar tasarruf sağladığı da sıkça sorulmaktadır. Peki VRF klima sistemlerinin sağlamış olduğu tasarruf nelerdir? Makalemizde bu konuyu inceleyeceğiz.
Ülkemizde en çok kullanılan ısıtma sistemleri, doğalgaz ile beslenen sistemlerdir. Bu sistemler mahallerin içlerini genellikle radyatör yada yerden ısıtma zoneları ile ısıtırlar. Sistemin içerisindeki ısıyı da bildiğimiz su ile sağlanmaktadır. Suyun işletmedeki basıncı genellikle 2-2,5 bar civarındadır. Suya verilen basınç sadece sistemde sirkülasyon yapması içindir. Suyun ısısının artırılması yakılan doğalgaz ile sağlanmaktadır. Diğer bir deyişle suyun ısınması tümüyle doğalgazın yakılma işlemi ile sağlanmaktadır. Vrf klima sistemlerinde , mahaller arası yada iç-dış üniteler arası ısı taşınımını soğutucu gaz akışkanı ( R410A ) sağlamaktadır. Sistem ısı artırımını yükseltmiş olduğu soğutucu akışkan basıncını artırarak sağlamaktadır. Bu basınç artırımında kullanılan kompresörün işletmedeki elektrik sarfiyatı sistemin toplamda çektiği gücü temsil eder.
VRV Klimanın Tasarrufları Nelerdir Blog Yazısının Devamı
Vrv klima kullanımı ülkemizde olduğu gibi dünyada da yaygın kullanıma sahiptir. Özellikle Kyoto protoklünden sonra ülkelerin gelişmişlikleri ; yaptıkları üretim başına ,tükettikleri enerjinin minimizasyonu ile değerlendirilmektedir. Bu durum gelişmiş ülkelerin yaptığı enerji tüketimlerini bir kez daha göz önüne almalarını sağlamıştır. Özellikle ; petrol, kömür, doğalgaz gibi karbon ve hidrojen esaslı enerji kaynaklarının yerine rüzgar enerjisi , güneş enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarına yönelmeler söz konusudur. Alternatif enerji kaynaklarının ortak özellikleri toplamda sağladıkları kullanılabilir elektrik enerjisidir. Alternatif enerjiden sağlanan elektrik enerjisi çok değerli olduğu için kullanılan iklimlendirme sisteminin elektrik ile beslenmesi ve aynı zamanda sarfiyatın da minimum olması gerekmektedir. Bu düzlemden yola çıkıldığında en doğru tercihin Vrv klima sistemleri olduğu görülmektedir.
Gizli tavan tipi iç üniteler otel odalarında sıkça kullanılmaktadır. Ayrıca yüksek kat aralığına sahip mahallerde de sıkça tercih edilen Vrf klima iç ünite tipidir . Önüne ve arkasına yapılan kanal uygulaması sayesinde Kanal tipi Vrf iç ünitesi de denilmektedir. Basit kanal uygulamalarıyla asma tavan içerisine gizlenebilmektedir. Bu tip iç ünitenin dışarıdan sadece emiş ve üfleme menfezlerini görebilirsiniz. Bununla birlikte özellikle son yıllarda uygulanan açık tavan uygulamasında da karşımıza çıkmaktadır.
Kanal tipi VRF iç üniteler ile flexible hava kanalı yardımıyla bir cihaz ile birden fazla mahali şartlandırılabilir. Bu sayede iki odaya ayrı iki vrf iç ünite almak yerine bir cihaz alarak yatırım ve işletim maliyeti indirilebilir.
VRV Klima Projelendirme ve Uygulaması için Bize Ulaşın !
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder